niedziela, 4 maja 2014

Rogaliki z konfiturą dyniowo-pomaranczową

Majówka na słodko czyli mały, pyszny drożdżowy rogalik do kawy .....
Miałam Ci ja resztkę słoika konfitury, nie miałam pomysłu co z tym zrobić i wpadłam na przepis z rogalikami....

Składniki:

1/2 kostki margaryny
25 g drożdży
1/8 szklanki mleka
4 łyżeczki cukru

2 szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli
konfitura/dżem/marmolada - o smaku wg uznania


1/ Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku

2/ Margarynę rozpuszczamy w garnku i pozostawiamy do ostudzenia.
3/ Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do miski, łączymy i zagniatamy ciasto.
4/ Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy dość cienkie koło, dzielimy na 12 kawałków.
5/ Na każdy trójkąt dajemy odrobinę konfitury i zwijemy rogal od podstawy trójkąta w górę.
6/ Układamy na blasze wyłożonej papierem w odstępach (bo urosną) i pieczemy około 20 minut w temperaturze około 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz