poniedziałek, 25 marca 2013

Naleśniki, brokuły, czosnek , suszone pomidory....innymi słowy: flaga włoska w smacznej postaci

Leżał sobie brokuł i czekał na przeznczenie, było sobie pół pojemnika suszonych pomidorów, w kąciku siedział serek mascarpone....
I któregoś dnia postanowili razem napisać pewną historię .....

Składniki:





  • Naleśniki  - każdy robi takie jak lubi, byle na słono rzecz jasna. Na moje składają się: 1 szklanka wody, 1 szklanka mleka, 1 jajko, trochę soli, 1,5 łyżki oleju i mąki tyle, żeby konsystencja była właściwa - jak dla mnie niezbyt gęstej maślanki.


    +
    • Serek Mascarpone - 150-200 g
    • 1 średni ugotowany brokuł
    • 80-90g suszonych pomidorów nie w zalewie
    • 2 ząbki czosnku
    • gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ostra papryka
    • 1 łyżka masła



    1. Ugotowanego brokuła za pomocą przyrządu do tłuczenia ziemniaków zmieniamy w zieloną masę, dodajemy mascarpone, zmiażdżony czosnek i dość drobno pokrojone pomidory. Wszysko przyprawiamy wg smaku własnego i do pożądanej ostrości

    2. Na naleśnikach rozsmarowujemy powstałą masę i składamy je na 4 (na ćwiartkę koła)


    3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, smarujemy masłem, posypujemy "symbolicznie" ostrą papryką


    4. Zapiekamy w piekarniu 20 minut w temperaturze 160 stopni


    Z podanych składników mi z małej/średniej patelni wyszło około 12 naleśników.






    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz