piątek, 5 kwietnia 2013

Jeleń i zieleń czyli potrawka z jelenia z groszkiem i ogórkiem

Kilka lat temu z ciekawością i pewną dozą nieśmiałości kupiliśmy porcję dziczyzny w postaci pięknego kawałka mięsa z jelenia. Kompletnie nie wiedziałam jak to przyrządzić. Z pomocą przyszedł producent, który na etykiecie zamieścił recepturę dla laików takich jak ja.... Trzymając się instrukcji krok po kroku uczyniłam potrawkę, która okazała się po prostu wyśmienita. Po kilku latach w obliczu przyjęcia gości i mając ochotę na coś innego, ciekawego, smacznego i zdrowego - kupiliśmy karkówkę z jelenia.
Wykorzystałam zatem sprawdzony wcześniej przepis na gulasz z jelenia, który to rogacz pławi się w zielonym groszku i ogórkach kiszonych.


Składniki:


  • 50 - 60 dag mięsa z jelenia ( u mnie karkówka, ale może być inne mięso)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule ( u mnie 4 szalotki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka bulionu (może być z kostki)
  • 1 szklanka zielonego groszku konserwowego
  • 3 kiszone ogórki
  • 3 ziarna ziela angielskiego + 3-5 ziaren pieprzu (ja dałam 5 ziaren pieprzu zielonego)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich (a ja dałam dalmatyńskie)
  • szczypta cukru
  • sół, piperz mielony do smaku na koniec


1. Mięso oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę, NIE SOLIMY podsmażamy na oleju do zrumienienia
2. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na maśle i dodajemy do mięsa
3. Podsmażone składniki zalewamy bulion i z cukrem, zielem angielskim i ieprzem ziarnistym dusimy 40-50 minut (do miękkości)
4. Pokrojone ogórki dodajemy około 10 minut przed końćem duszenia
5. Na końcu dodajemy zielony groszek, zioła, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Podajemy z chlebem :-) lub z czym kto lubi: kaszą, ryżem etc.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz