Wykorzystałam zatem sprawdzony wcześniej przepis na gulasz z jelenia, który to rogacz pławi się w zielonym groszku i ogórkach kiszonych.
- 50 - 60 dag mięsa z jelenia ( u mnie karkówka, ale może być inne mięso)
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule ( u mnie 4 szalotki)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka bulionu (może być z kostki)
- 1 szklanka zielonego groszku konserwowego
- 3 kiszone ogórki
- 3 ziarna ziela angielskiego + 3-5 ziaren pieprzu (ja dałam 5 ziaren pieprzu zielonego)
- 1 łyżka ziół prowansalskich (a ja dałam dalmatyńskie)
- szczypta cukru
- sół, piperz mielony do smaku na koniec
2. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na maśle i dodajemy do mięsa
3. Podsmażone składniki zalewamy bulion i z cukrem, zielem angielskim i ieprzem ziarnistym dusimy 40-50 minut (do miękkości)
4. Pokrojone ogórki dodajemy około 10 minut przed końćem duszenia
5. Na końcu dodajemy zielony groszek, zioła, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz