czwartek, 4 kwietnia 2013

Tarta z boczniakami i kilkoma suszonymi pomidorkami

Boczniaki - najpopularniejsza ich postać przetworzona, to nie wiedzieć czemu panierowane, ociekające tłuszczem kawałki a la schabowy.... Te wdzięczne grzybki można jednak wykorzystać inaczej. Smakują i wyglądają w sosie śmietanowym i koperku naprawdę cudownie... Dodatek kilku suszonych pomidorów i dużej ilości pieprzu kolorowego dodaje charakteru całemu daniu....
CIASTO
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • jajko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli

FARSZ

  • Pojemnik boczniaków 250 g
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 małe cebule
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki koperku
  • 7-8 suszonych pomidorów
  • dużo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • sól

Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i zafoliowane chowamy do lodówki.

Cebule kroimy drobno, podsmażamy, dodajemy do niej pokrojone w paski boczniaki. Całość dusimy około 20 minut. Kiedy grzyby wystygną dodajemy do nich śmietanę, 2 rozkłócone jajka, pokrojone pomidory, koperek i wszystkie przyprawy.

Wylepiamy ciastem wysmarowaną masłem formę do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia i na papier wysypujemy obciążenie (kulki, groch, monety lub co kto lubi :-)) Pieczemy spód przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie, wylewamy farsz grzybowy na ciasto i pieczemy kolejne 35 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz