CIASTO
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- jajko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
FARSZ
- Pojemnik boczniaków 250 g
- 3 łyżki śmietany
- 2 małe cebule
- 2 jajka
- 1,5 łyżki koperku
- 7-8 suszonych pomidorów
- dużo mielonego pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- sól
Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i zafoliowane chowamy do lodówki.
Cebule kroimy drobno, podsmażamy, dodajemy do niej pokrojone w paski boczniaki. Całość dusimy około 20 minut. Kiedy grzyby wystygną dodajemy do nich śmietanę, 2 rozkłócone jajka, pokrojone pomidory, koperek i wszystkie przyprawy.
Wylepiamy ciastem wysmarowaną masłem formę do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia i na papier wysypujemy obciążenie (kulki, groch, monety lub co kto lubi :-)) Pieczemy spód przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie, wylewamy farsz grzybowy na ciasto i pieczemy kolejne 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz