środa, 10 kwietnia 2013

Nóżki (pałeczki) kurczaka w ziołach, pieczone z młodymi ziemniakami

Kiedy w pracy dużo się dzieje i czasu brak na wyszukane potrawy rodem z francuskich restauracji na znaczeniu zyskują szybkie przepisy na smaczne dania, - które idealnie - jeśli robią się same.
I tak jest z tym kurczakiem. Przygotowania trwały około 7-10 minut, a potem wszystko piekło się 1,5h. Aha! I 3 minuty na pokrojenie pomidorów występujących tu w roli surówki. Akurat udało mi się kupić takie dobrze czerwone, pachnące, aromatyczne, słodkie, smaczne i POMIDOROWE a nie wodniste. Prawie takie jak w lecie :-) Dlatego wystąpiły nago i solo:-)

Składniki:


4 nóżki kurczaka

6-7 młodych ziemniaków
olej
przyprawy: papryka ostra, sól, pieprz, czosnek, przyprawa dalmatyńska (do kurczaka) majeranek (ja uwielbiam do ziemniaków, ale mogą być inne zioła: tymianek etc.)

Ziemniaki myjemy, kroimy w ćwiartki, przyprawiamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na górę kładziemy przyprawione kurczaki, wszystko przykrywamy i pieczemy przez godzinę  w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Po godzinie odkrywamy i pieczemy jeszcze około pół godziny, tak aby mięsko się ładnie przyrumieniło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz