Efekt końcowy był jednak taki, że to kurczak stał się dodatkiem do tego pysznego warzywa.
Składniki:
- Szparagi zielone - pęczek
- sól, cukier
- Sznurek :-)
Szparagi obcinamy na końcach - usuwamy zdrewniałe części. Wodę z solą i cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wstawiamy związane szparagi w pęczku do garnka (tak, żeby wystawały główki) i gotujemy około 10 minut. Ściągmy garnek z ognia i przekęcamy pęczek jeszcze na 2 minuty - czyli moczymy główki w gorącej wodzie ok. 2 minut.
Taka metoda pozwala główek nie rozgotować.
Polewamy roztopionym masłem i podajemy - parujące, pachnące i pyszne!
Jak ise pojawiaja szparagi to musze je miec. Idealne wiosna, szkoda ze tak krotko dostepne w wersji swiezej. Komfortowe zakupy takich artykulow to w nastepstwie niebo w gebie. Polecam :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że krótko - to prawda. Ale gdzieś u kogoś na blogu czytałam,że zielone szparagi ładnie znoszą mrożenie i można śmiało majowe zapasy wyciągać zimą :-) Wszyscy jednak wiemy, że to nie to samo......
OdpowiedzUsuń