środa, 8 maja 2013

Frittata warzywna na bogato - czyli z dużą ilością jarzyn i serem feta

Uwielbiam jajka - chyba w każdej postaci. Lubię w nich też to, że praktycznie wszystko do nich pasuje i dają olbrzymią liczbę możliwości na oryginalne, ciekawe dania. Ja uwielbiam swoje ekonomiczne eksperymenty, korzystanie z .... resztek (resztka brzmi niezbyt fajnie, ale wiemy że chodzi o końcówki produkty na lodówkowej półce) i tworzenie jakiś oryginalnych, nowych dań. Tak też było tym razem....

Składniki:

 5 jajek
1/3 kostki serka feta
1/2 pomidora
1 mała cebula
1/2 cukinii (wielkość ogórka szklarniowego)
garść mrożonych warzyw (marchewka+zielona fasolka)
1 łyżka oleju
+ ulubione przyprawy

Podsmażamy cebulę, mrożone warzywa, cukinię pociętą w małe kawałki, dodajemy rozkłócone jajka wymieszane z fetą i przyprawami. Masę jajeczną wylewamy na warzywa, na górę kładziemy plastry pomidora i wszystko smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż jajka u góry się zetną.

Podajemy z czym lubimy :-) ja standardowo: ciemny chleb. Poza tym lubię posypać taką frittatę pokrojoną dymką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz