poniedziałek, 6 maja 2013

Zupa z zielonego groszku i cebulki dymki

" Zielono mi jak w niedzielę,
najmilsza ma,
dziękuję ci za tę zieleń.
Zielono mi,
bo ty, właśnie ty
w noc i we dnie mi się śnisz
i jesteś moją ciszą
w czasie złym...."


No i zielono mi, wiosennie i słonecznie :-)
I zielono mi też na talerzu - zapraszam na zieloną zupę z groszku i cebulki dymki.


Składniki:
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1,5 szklanki mrożonego, zielonego groszku
  • Pół pęczka cebulki dymki
  • śmietana
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • 1 łyżka oleju
Podgrzewamy bulion, cebulkę podsmażamy na oleju, po chwili dorzucamy groszek. Wszystko smażymy kilka minut, a następnie wrzucamy do grzejącego się bulionu. Wszystko gotujemy około 20 minut. Zupę rozdrabniamy w blenderze i przyprawiamy. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami: słonecznikiem, dynią, grzankami, chlebem etc. oraz z kleksem śmietany.









1 komentarz:

  1. Zapraszam do konkursu zupowego i do dodania zupy w akcji na Durszlaku. Szczegóły i regulamin na moim blogu http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń