wtorek, 30 kwietnia 2013

Curry z.... wieprzowiny z wędzoną papryką, imbirem i czerwoną pastą curry

Ciąg dalszy fascynacją curry - tym razem w odsłonie paprykowej na bazie polędwiczki wieprzowej.
Papryka występuje tu 3 razy: czerwona świeża, czerwona wędzona i jako składnik pasty curry. Efekt - ......no cóż trzeba spróbować samemu ....
Chyba wiem, za co uwielbiam curry: za prostotę, szybkośc wykonania mały nakład pracy i kosztów a spektakularny efekt :-)

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 papryka czerwona świeża
  • 1 cebula
  • 1 łyżka wędzonej czerwonej papryki
  • 3 cm świeżego imbiru drobno posiekanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • Szklanka bulionu warzywnego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • Olej z pestek winogron do smażenia

Polędwiczkę kroimy w wąskie paski i podsmażamy (ja na starym dobrym woku), po czym ściągamy z patelni. Mięsa niczym nie przyprawiamy. Na tej samej patelni podsmażamy na oleju paprykę wędzoną, czosnek i imbir, a kiedy przyprawy będzie już wyraźnie czuć w powietrzu, dodajemy pokrojoną cebulę, a po chwili paprykę w paskach (tej samej grubości pasków co polędwiczka). Po kilku minutach dodajemy mięso, zalewamy wszystko bulionem, przykrywamy i dusimy ok. 20 minut, aż woda się zredukuje i sos zagęści. Na końcu po zdjęciu z ognia posypujemy natką pietruszki.
Ja podałam z ryżem basmati wymieszanym ze świeżym koperkiem i szczypiorem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz