piątek, 21 czerwca 2013

Chłodnik z botwinki

Kolejna propozycja na obiad w upalny dzień. Propozycja barszczyku na zimno, z ukochanej botwniki, która trwa tylko "mgnienie oka"...




Składniki:



  • 1 pęczek botwinki
  • 1 średni ogórek
  • 1 średni pęczek rzodkiewki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 kubka dużego jogurtu naturalnego
  • 1/2 kostki rosołowej
  • sól, pieprz



Botwinkę myjemy i kroimy drobno, gotujemy około 15 minut w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Studzimy.

W tym czasie obieramy ogórka, wydrążamy pestki, kroimy w drobną kostkę, kroimy koperek, rzodkiewkę ścieramy na dużych oczkach. Wszystko wrzucamy do wystudzonej botwinki. Na końcu dodajemy jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki celem schłodzenia.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz