Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 1 średni ogórek
- 1 średni pęczek rzodkiewki
- 1/2 pęczka koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 kubka dużego jogurtu naturalnego
- 1/2 kostki rosołowej
- sól, pieprz
Botwinkę myjemy i kroimy drobno, gotujemy około 15 minut w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Studzimy.
W tym czasie obieramy ogórka, wydrążamy pestki, kroimy w drobną kostkę, kroimy koperek, rzodkiewkę ścieramy na dużych oczkach. Wszystko wrzucamy do wystudzonej botwinki. Na końcu dodajemy jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki celem schłodzenia.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz