No chłodnik właśnie.
Uwielbiam chłodne zupy wytrwane nie lubię słodkich chłodników owocowych - więc dla takich jak ja ten "tzatzikowy smak" będzie doskonałą propozycją na upalny dzień.
Zapraszam na bułgarski tarator !
- 1 duży ogórek szklarniowy
- pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży jogurt naturalny (400g)
- 2 łyżki octu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pół szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
- (ja nie dodałam, bo ku swojemu zaskoczeniu odkryłam, że nie mam ich w szafce)
- sól
- pieprz
Pęczek koperku kroimy i wrzucamy do blendera (również odładamy nieco koperku do przybrania), dorzucamy wyciśnięty czosnek.
Do blendera wlewamy jogurt, dodajemy przyprawy, olej i ocet.
Całość miksujemy.
Wlewamy do misek, dodajemy odłożonego ogórka i koperek, posypujemy orzechami włoskimi i zajadamy ....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz