Kolorowy świat kuchni, pełen smaków i zapachów oraz niezwykłych doznań kulinarnych ..... Lub jak kto woli: zbiór przepisów własnych oraz pozyskanych od bliskich/przyjaciół/znajomych, czy gdzieś w podróży :-)
sobota, 1 czerwca 2013
Kompot jabłkowo-rabarbarowy z cynamonem i kilkoma ziarenkami kardamonu
Napój do obiadu: czysta woda, woda z plasterkiem cytryny, dobre wino jeśli obiad wytworniejszy, ale dobry kompot jest po prostu wspaniały: stanowi wspaniałe, deserowe zwieńczenie obiadu.
No to może szklaneczkę?
Składniki:
2 duże jabłka
3-4 laski rabarbaru
cukier cynamonowy (torebka)
2 duże łyżki cukru białego
4 ziarenka kardamonu
Z jabłek wykrawamy gniazda, kroimy w małe kawałki, rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małe cząstki, wszystko zalewamy wodą (ok. 1,5 litra), dodajemy cukier i gotujemy na niedużym ogniu. Po około 10 minutach gotowania dodajemy kardamon i wszystko gotujemy kolejne 10-15 minut. Poziom "słodkości" to kwestia gustu więc smak można sobie regulować ilością cukru wg własnego gustu.
Bardzo lubię ten kompot w upalne dni, dobrze schłodzony z lodówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz