sobota, 1 czerwca 2013

Kompot jabłkowo-rabarbarowy z cynamonem i kilkoma ziarenkami kardamonu


Napój do obiadu: czysta woda, woda z plasterkiem cytryny, dobre wino jeśli obiad wytworniejszy, ale dobry kompot jest po prostu wspaniały: stanowi wspaniałe, deserowe zwieńczenie obiadu.

No to może szklaneczkę?



Składniki:

2 duże jabłka
3-4 laski rabarbaru
cukier cynamonowy (torebka)
2 duże łyżki cukru białego
4 ziarenka kardamonu



Z jabłek wykrawamy gniazda, kroimy w małe kawałki, rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małe cząstki, wszystko zalewamy wodą (ok. 1,5 litra), dodajemy cukier i gotujemy na niedużym ogniu. Po około 10 minutach gotowania dodajemy kardamon i wszystko gotujemy kolejne 10-15 minut. Poziom "słodkości" to kwestia gustu więc smak można sobie regulować ilością cukru wg własnego gustu.

Bardzo lubię ten kompot w upalne dni, dobrze schłodzony z lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz