sobota, 22 czerwca 2013

Szybkie ciasto z truskawkami lub rabarbarem

Ciasto według przepisy biedronkowej gazetki "Smaki życia". 

Genialne w prostocie i unwersalne, bo może być z truskawkami, może być z rabarabrem, można pewnie też testować inne owoce.
Ciasto robi się samo (mikser), piecze się samo. trzeba tylko przygotować owoce i blaszkę - i już :-)

Składniki:

  • 125 g masła
  • 3 krople olejku waniliowego
  • 10 łyżek cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 40 dag truskawek
  • masło do wysmarowania blaszki i bułka tarta do wysypania blaszki
  • cukier puder do posypania

Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Wszystkie składniki ciasta (z górnej kolumny)  wyrabiamy mikserem.

Wsypujemy do miski, włączamy mikser i ..... samo się robi. Gotowe ciasto wylewamy do niedużej foremki. Na wierzchu układamy truskawki. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy na środkowym poziomie ok. 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem jeszcze ciepłe ciasto.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz