Zatem - robimy!
Polecam serdecznie tilapię - jest niskotłuszczowa, nie ma małych ości, które są utrapieniem w trakcie jedzenia (są tylko ości duże, które widać i łatwo wyjąć) i dobrze smakuje. Jeśli ktoś nie lubi wyrazistego "rybiego" smaku, to białe, delikatn mięso tilapii uzna za całkowicie OK.
- 2 świeże tilapie
- 1 cytryna
- pół pęczka koperku
- 1 duża łyżka masła
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Tilapie nacinamy z każdej strony, nacieramy solą, pieprzem i masłem wymieszanym z pokrojonym koperkiem. Masło wkładamy również do środka.
Podgrzewamy piekarnik do 160-180 stopni.
W tym czasie cukinię obiaraczką tniemy wzdłuż na cienkie pasy. Skrapiamy oliwą z oliwek, solimy. Podgrzewamy patelnię grillową i grillujemy paski cukiniowe przez krótką chwilę - aż pojawią się na niej "grillowe paski" :-)
Rybę pieczemy w tym czasie w piekarniku - nasze były takiej wielkości, że ywstarczyło im 25 minut.
Rybę podałam z grillowaną cukinią oraz z miksem sałat i roszponki oraz szczypioru z sosem vinegret.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz