czwartek, 1 sierpnia 2013

Konfiturka truskawkowa z laską wanilii

W piwnicy stało już kilka konfiturek truskawkowych z chilli, kiedy dopadł mnie koniec sezonu truskawkowego i myśl, żeby zrobić jeszcze kilka słoików, ale może "w nieco inne tonacji" :-)
Przejrzałam szafkę z przyprawami, znalazłam laskę wanilii i pomysł gotowy.

Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • 70 dag cukru
  • 1 laska wanilii

Truskawki myjemy, nieco rozdrabniamy, zasypujemy cukrem i odstawiamy, żeby puściły sok. Z wanilii wyciągamy nasionka i wrzucamy do truskawek, wydrążoną laskę też wrzucamy do gotowania.
Gotujemy w dwóch turach po 20 i 45 minut (czas podany orientacyjnie, oczywiście, wszystko zależy od tego jak wygląda konfitura, jakie truskawki, jak bardzo wodniste etc.) z kilkugodzinną przerwą.
Przed wlewaniem do słoiczków oczywiście wyciągamy laskę.
Wlewamy oczywiście gorące i od razu szczelnie zakręcamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz