Już drugi rok z rzędu ogórki robię "z liściem". W zeszłym roku w każdym słoiku znalazł się liść winogrona, w tym roku liść wiśni.
Poza tym jednym składnikiem - cała reszta jest banalnie zwyczajna.
Składniki:
- ogórki gruntowe
- czosnek
- korzeń chrzanu
- koper
- liście wiśni
Zalewa:
- 1 litr wody
- 1,5 łyżki soli (niejodowanej!)
Ogórki myjemy i układamy ciasno w słoikach. Do każdego wrzucamy 1-2 ząbki czosnku (w zależności od wielkości), 1 większą gałązkę kopru, nieduży kawałek obranego korzenia chrzanu oraz listek wiśni.
Wszystko zalewamy gorącą wodą i mocno zakręcamy.
A potem chrupiemy w zimie domowe, twarde, pyszne ogórke nieprzypominające niczym tych sklepowych, rozmiękłych "kapci".
Moja mama jak nie ma liści chrzanu tez daje liście wiśni:)
OdpowiedzUsuńno mnie się bardzo takie akcje z różnymi listkami podobają :-) Z winogronowymi w zeszłym roku też były OK.
UsuńDodaje się również liście dębu i czarnej porzeczki. Warto też spróbować dodać rzeżuchę.
OdpowiedzUsuńnasraj tam jeszcze, po tym jak dodasz rzeżuchy.
OdpowiedzUsuń@Unknown:"nasraj tam jeszcze, po tym jak dodasz rzeżuchy."
UsuńSzkoda, że taki cham jak ty nie potrafi się podpisać imieniem i nazwiskiem.
Sam ten komentarz nie dość, że nic merytorycznego nie wnosi do dyskusji, to jeszcze pokazuje (niestety) jałowość intelektualną odpisującego...
33 year old Nuclear Power Engineer Rheta Brosh, hailing from Swan Lake enjoys watching movies like "Truman Show, The" and Coffee roasting. Took a trip to Ha Long Bay and drives a Ferrari 625 TRC Spider. Najwiecej artykul
OdpowiedzUsuń