niedziela, 29 września 2013

Zupa kurkowa z ziemniakami i szczypiorem

Jesień, jesień - na tapecie dalej grzyby i to w pysznej, rozgrzewającej odsłonie ....
Zupa....
Kocham zupy jesienią i zimą - wszystkie, bez wyjątku, bo są sycące, rozgrzewająca, smaczne i zdrowe.
Tę lubię bardzo.

SKŁADNIKI:
  • 25 dag kurek
  • 1 nieduża cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • garść szczypioru drobno pociętego
  • jogurt naturalny/śmietama
  • 1 litr wywaru drobiowego
  • 4 średnie ziemniaki
  • Pieprz, sól

Podgrzewamy wywar.
W tym czasie podsmażamy umyte i rozdrobnione w razie potrzeby kurki,  z pociętą w półplasterki cebulą.
Kiedy produkty się zaczną złocić, przekładamy je do wywaru. Wszystko gotujemy jakieś 15-20 minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Ugotowane (ale nie rozgotowane) dokładamy do garnka z zupą.
Na koniec wszystko zabielamy dowolnym produktem zazwyczaj wykorzystywanym do zabielania czyli: jogurtem, śmietaną etc.
Zupę doprawiamy i nalewamy, a tuż przed podaniem posypujemy pociętym szczypiorem.


.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz