Zupa....
Kocham zupy jesienią i zimą - wszystkie, bez wyjątku, bo są sycące, rozgrzewająca, smaczne i zdrowe.
Tę lubię bardzo.
- 25 dag kurek
- 1 nieduża cebula
- 1-2 łyżki masła
- garść szczypioru drobno pociętego
- jogurt naturalny/śmietama
- 1 litr wywaru drobiowego
- 4 średnie ziemniaki
- Pieprz, sól
W tym czasie podsmażamy umyte i rozdrobnione w razie potrzeby kurki, z pociętą w półplasterki cebulą.
Kiedy produkty się zaczną złocić, przekładamy je do wywaru. Wszystko gotujemy jakieś 15-20 minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Ugotowane (ale nie rozgotowane) dokładamy do garnka z zupą.
Na koniec wszystko zabielamy dowolnym produktem zazwyczaj wykorzystywanym do zabielania czyli: jogurtem, śmietaną etc.
Zupę doprawiamy i nalewamy, a tuż przed podaniem posypujemy pociętym szczypiorem..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz