poniedziałek, 25 listopada 2013

Kisz (Quiche) z porami, czerwoną papryką i szynką

I znowu szybkie danie insiprowanie biedronkową "Kropką".
Miałam sporo pracy, więc tarta z jej kruchym, czasochłonnym jednak (z chłodzeniem) ciastem nie wchodziła w grę.
Kisz (lub jeśli ktoś woli francuskie zawijasy: Quiche) jest szybszy, z racji prostoty ciasta.
Do oryginalnego przepisu wstawiłam małą modyfikację - mianowicie nie smażę szynki z warzywami. Szynka trafiła na ciasto "surowa".

A zatem:



  • 200 g mąki
  • 600 ml oleju + 1 łyżka do smażenia
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 4 jajka + żółtko
  • 165 g śmietany (18%)
  • 2 pory (ok. 0,5 kg)
  • 1 czerwona papryka
  • 20 dag szynki
  • sól, pieprz

1/ z mąki, oleju, żółtka, wody i 1/2 łyżeczki soli zagniatamy ciasto. To ciasto jest dość ciężkie do rozwałkowania więc wyklejamy nim formę do tarty (delikatnie przeciągniętą olejem).


2/ Ciasto podpiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni.


2/ W ym czasie pory kroimy na niezbyt grube  "plasterki", paprykę w paski, wszystko przesmazamy na oleju przez kilka minut. W trakcie smażenia nieco przyprawiamy warzywa.


3/ Ostudzone warzywa oraz  pokrojoną w paski szynkę wykładamy na ciasto.


4/ Dobrze rozkłócamy jajka, dodajemy śmietanę, przyprawiamy, masę śmiatanowo-jajeczną wylewamy na wrzywa. Formę wstawiamy spowrotem do piekarnika i pieczemy jak poprzednio w 180 stopniach, ale przez 40 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz