piątek, 15 listopada 2013

Pierogi z zieloną soczewicą i grzybami - również dla wegetarian

Dziś kreatywnośc byłą wymuszona przedzakupowym stanem zapasów.
Szybki wgląd w zawartość szafek i lodówki i odnalezione skarby złożyły się nie mniej nie więcej jak w pierogi ze świąteczną nutą suszonych grzybów.

Składniki:



Ciasto:


Przepis tutaj








Nadzienie:



  • duży kubek zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 bardzo mała pietruszka lub kawałek selera
  • 1,5 litra warzywnego bulionu
  • 1/3 kubka suszonych prawdziwków, namoczonych przez kilka godzin.
  • Masło klarowane do podsmażenia
  • Sól, pieprz do smaku

1/ Soczewicę gotujemy około 30 minut w bulionie, razem z obranymi marchewkami i pietruszką - sprawdzamy cały czas. Ma być miękka ale nie rozgotowana.

2/ Na patelni podsmażamy cebulkę (na maśle klarowanym), dodajemy soczewicę i warzywa starte na drobnych oczkach
3/Do smażenia dodajemy pokrojone (dość drobno grzyby), nie wylewamy wody pozostałej z moczenia grzybów!
4/ Ponad połowę zawartości patelni blenderem zmieniamy na gładką masę i wrzucamy spowrotem na patelnię, całość mieszamy i smażymy podlewając niewielką ilością wody z grzybów.
5/ Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, zostawiamy ostygnięcia.
6/ Przygotowujemy ciasto, i kleimy pierogi, które gotujemy 2-3 minuty w osolonej wodzie.


4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na farsz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy ale wychodzi super :-) Byłam baaardzo pozytywnie zaskoczona :-)

      Usuń
  2. Zdecydowanie wolę białko w postaci wołowiny ale naprawdę było pyszne...
    Mąż Jej-kuchni

    OdpowiedzUsuń