niedziela, 14 grudnia 2014

Szwedzkie bułeczki szafranowe z okazji Św. Łucji - "Lussekatter"

Stało się - upieczone.

Chodziły za mną te bułeczki już chyba dwa lata i zawsze coś, aż wreszcie...... i jest smacznie 

:-)

Jakiś czas temu, między lampą a dywanem nabyłam w IKEA książkę pt. "Fika",  - pełną smakowitych przepisów na znakomite szwedzkie dodatki do kawy.

Trzeba jeszcze zrozumieć czym jest Fika - Fika to święty czas.
Czas - poświęcony rodzinie, przyjaciołom, znajomym, dyskusjom, radosci, relaksowi, a to wszystko obowiązkowo w towarzystwie filiżanki aromatycznej kawy i pysznego ciasteczka.
Zegar się zatrzymuje - bo zaczyna się: FIKA....

Jednym z przepisów są ciasteczka tradycyjnie pieczone w Szwecji z okazji święta światła, bardziej znanego jako Dzień Św. Łucji. 

Podniosły nastrój tego dnia podkreślają uroczyste orszaki, w czasie których osoba odgrywająca św. Łucję przemierza kościół w wianku ze świecami na głowie, a za nią kroczy orszak złożony z  druhen, gwiazdorów i krasnali.....


Zdjęcie pochodzi ze strony: 
http://m.warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,106541,17086929,Przez_Warszawe_przeszedl_uroczysty_orszak_sw__Lucji_.html
Można tam znaleźć też więcej zdęć z tegorocznych warszawskich obchodów święta Św. Łucji 

Szwedzi sceptycznie podchodzą do konkursów piękności - wyjątkiem są tutaj plebiscyty na najładniejszą św. Łucję - które odbywają się w miastach, miastecznkach i wsiach jak Szwecja długa i szeroka.




Składniki:

CIASTO:
  • 75 g świeżych drożdży
  • 500 ml mleka
  • 1,3 kg mąki
  • 200 g masła
  • 250 ml cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • syrop szafranowy

SYROP SZAFRANOWY:
  • 50 ml wody
  • 1 opakowanie szafranu
  • 50 ml cukru pudru

POLEWA I OZDOBA:

  • 1-2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżki wody
  • rodzynki

1/ Przygotowujemy syrop szafranowy - rozpuszczamy cukier w wodzie, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szafran, zostawiamy do ostudzenia.

2/ Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy masło pocięte na plastry, cukier, sól, jajka, mąkę (około kilograma) i ostudzony syrop szafranowy. Wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie. W razie potrzeby dodajemy resztę mąki. Odstawiamy ciasto na około pół godziny do wyrośnięcia.
3/ Ciasto wyrabiamy, dzielimy na około 40 kawałków, każdy kawałek orzwałkowujemy w około 25 cm wałek, które następnie firmujemy w kształt "S". Górny i dolny ogonek/krzywizna  "S" ma być zwinięta w pętelkę/ślimaka.
4/ Ciastka smarujemy jajkiem, ozdabiamy rodzynkami - każdy rodzynek wtykamy w środek ślimaka.
5/ Pieczemy 5-7 minut w tamperaturze 250 stopni, na środkowym poziomie z termoobiegiem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz