niedziela, 24 maja 2015

Ucierane ciasto rabarbarowe w godzinę gotowe - z pieczeniem !

"To był maj, pachniała Saska Kępa, szalonym zielonym bzem..."





Tak, Saska Kępa, pachnie - bzem, kwiatami, wiosną i nie wiem czym jeszcze. Jest tak niewarszawska, że niesłychanie piekna. Jeśli tylko trochę się postarać i przymknąc oczy na parkujące XXI wieczne samochody, można śmiało przywołać sobie wyobrażenie tego jak pięknie musiało tu być przed wojną, jak pięknie w czasach kiedy te słowa pisała Agnieszka Osiecka.....





To była sobota a w niedzielę Zielone Świątki i piknik nad Narwią... Z grillowaną kiełbasą i karkówką, szaszłykami, ostrymi skrzydełkami i ciastem rabarbarowym, które otworzyło sezon na sezonowe przysmaki,
Jak ja to uwielbiam......










Przepis dla leniwców. Skąd przepis nie wiem, znalazłam wydruk.
Ciasto gotowe w około godzinę.

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru + 3 łyżki
  • 2 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łodygi rabarbaru
  • Cukier puder do posypania
1/ Rozpuszczamy masło i studzimy
2/ Rabarbar myjemy i kroimy w drobne kawałki, zaczynamy też podgrzewać piekarnik do 180 stopni
3/ Rabarbar zasypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy na 10 minut
4/ Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy powoli mąkę i proszek do pieczenia, na końcu roztopione masło
5 Ciato wylewamy do tortownicy lub innej blaszki podobnej wielkości, natłuszczonej i wysypanej bułką tartą
6/ Z rabarbaru wylewamy sok, układamy na cieście
7/ Pieczemy około 40 minut-45 minut (test suchego patyczka prawdę powie)
8/ Studzimy na kratce, po wystudzeniu posypujemy czymś słodkim :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz