A zatem przedstawiam całkowicie autorski przepis na ketchup o nazwie: "Dziarska Ja".
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 4 papryczki chilli
- 3 cebule - u mnie 2 czerwone i jedna biała (ale taka mniej ostra)
- 3 dorodne ząbki czosnku
PIERWSZY PAKIET PRZYPRAW
- 4 gozdziki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 - 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 spore liście laurowe
- 1/5 szklanki oleju
- 4-5 łyżek octu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Postępowanie z produktami:
1. Punkt 1 patrz przecier pomidorowy tutaj
2. Cebulę kroimy na kawałki, obieramy czosnek, z papryczek usuwamy nasiona i ogonki, dorzucamy wszystko do pomidorów
3. Dodajemy pierwszy pakiet przypraw i gotujemy wszystko około 40 minut
4. Wszystko miksujemy i finalnie jeszcze przecieramy przez sito
5. Dodajemy drugi pakiet przypraw i gotujemy kolejne 40-60 minut, aż do uzyskania pożądanej gęstości
6. Rozlewamy do słoiczków, pasteryzujemy.
Informuję, że z 2 kg pomidorów uzyskałam 6 słoiczków po 100 g produktu :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz