niedziela, 17 marca 2013

Chrzan Wielkanocny z jajkiem - moim zdaniem "po tarnowsku" :-)

Chrzan z jajkiem to dla mnie jeden ze smaków wyniesionych z rodzinnego domu, który z przyjemnością odtwarzam co roku we własnej kuchni.
Tak przygotowany, ma zupełnie wyjątkowy kremowy smak, a ostrością zaskakuje dopiero po chwili :-)

Zdjęcie zamieszczę - ale w Święta, kiedy będę już miała przygotowane kilka słoiczków tego przysmaku.


Składniki:



  • 1 słoik chrzanu tartego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka śmietany
Chrzan odsączamy na sitku (zawsze ma sporo wody niestety) przez chwilę, uważając, żeby jednak nie wysuszyć go za bardzo. Białka ścieramy natarce na dużych oczkach. Żółtka ucieramy z cukrem, śmietaną, solą i powstały krem mieszamy z chrzanem. Na koniec dodajemy starte białka i całość delikatnie mieszamy.
Pełnię smaku poczujemy najwcześniej następnego dnia kiedy wszystkie smaki się "przegryzą".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz