Chrzan Wielkanocny z jajkiem - moim zdaniem "po tarnowsku" :-)
Chrzan z jajkiem to dla mnie jeden ze smaków wyniesionych z rodzinnego domu, który z przyjemnością odtwarzam co roku we własnej kuchni.
Tak przygotowany, ma zupełnie wyjątkowy kremowy smak, a ostrością zaskakuje dopiero po chwili :-)
Zdjęcie zamieszczę - ale w Święta, kiedy będę już miała przygotowane kilka słoiczków tego przysmaku.
Składniki:
- 1 słoik chrzanu tartego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka śmietany
Chrzan odsączamy na sitku (zawsze ma sporo wody niestety) przez chwilę, uważając, żeby jednak nie wysuszyć go za bardzo. Białka ścieramy natarce na dużych oczkach. Żółtka ucieramy z cukrem, śmietaną, solą i powstały krem mieszamy z chrzanem. Na koniec dodajemy starte białka i całość delikatnie mieszamy.
Pełnię smaku poczujemy najwcześniej następnego dnia kiedy wszystkie smaki się "przegryzą".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz