poniedziałek, 18 marca 2013

Pulpety na biało-zielono bo indyk lubi koperek






Planowanie obiadu na dziś rozpoczęłam od drugiej strony: na wstępie wiedziałam na pewno, że mam ochotę na kaszę gryczaną :-) Zatem należało wymyślić jakiś trzon tego całego obiadu i tak w poszukiwaniu inspiracji rozpoczęłam wertowanie zasobów blogów w internecie....

Trafiłam do fantastycznego miejsca, a mianowicie na blog: "Brulion z przepisami" i oczom moim ukazał się przepis na dziś, czyli pulepty w sosie koperkowym, a ponieważ dysponuję jeszcze zapasem koperku mrożonego późnym latem - zabrałam się działania.
W recepturę oryginalną wprowadziłam trochę modyfikacji i wyszło pysznie - autorce brulionowych przepisów bardzo dziękuję za inspirację :-)


Składniki:


  • 50 dag mielonego mięsa  z indyka
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki bułki tartej
  • 5 łyżek pokrojonego drobno koperku
  • 2 szklanki bulionu 
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 6-8 łyżek zimnej wody
  • sól, pieprz


Mięso, jajko, bułkę tartą, 2 łyżki koperku, sól i pieprz dokładnie rozrabiamy. Z powstałej masy formujemy kulki (wielkość zależy indywidualnych upodobań), które obtaczamy w mące.

 

W garnku podgrzewamy bulion, do którego wkładamy pulpeciki, a następnie dosypujemy 3 łyżki koperku. Kiedy całość sobie wesoło bulgocze rozrabiamy śmietanę z wodą a następnie przesiewamy do tego mąkę, cały czas dokładnie mieszając, tak, żeby nie powstały grudki. Tak powstały sos wlewamy do garnka i delikatnie mieszamy z bulionem i pulpecikami. Gotujemy jeszcze przez chwilę i gotowe.
Autorka oryginalnego przepisu sugeruje serwowanie z ziemniakami lub makaronem, ja z uwagi na świetny sos i walory zdrowotne skłaniam się do kasz wszelakich :-)




2 komentarze:

  1. wygladaja cudnie! az sie glodna zrobilam, a tu juz ta godzina!! :-)) ciesze sie, ze smakowalo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były naprawdę przepyszne: delikatne i koperkowe.... :-) A przede wszystkim świetna alternatywa dla wersji samżonej nasiąkniętej tłuszczem.

      Usuń