Ostatnio najznakomitszym wydaniem mięsa wołowego jest dla mnie greckie Stifado. Wprawdzie odmian Sifado jest całe mnóstwo, bo może być ono zajęcze/królicze, może być drobiowe, może być cielęce, ale to chyba najpopularniejsze to gulasz wołowy z pomidorami i szczyptą cynamonu....
Zawsze ostrożnie podchodzę do nietypowego przyprawiania - ale w tym przypadku efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania i uwierzyłam, że cynamon nie jest jedynie dopełnieniem szarlotkowych wariacji.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wołowego
- 0,5l koncentratu pomidorowego ( ja dałam dobrą passatę pomidorową)
- 250-300 ml bulionu
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- liść laurowy
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Danie jest gotowe, kiedy mięso jest miękkie a w tle słychać już Zorbę :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz