Ponieważ ciasta z jabłkami to moje ulubione - nie dziwi fakt, że papierowe foremki trafiły dziś właśnie jabłka z cynamonem.
A było to tak .....
- 2 średnie jabłka
- 250 g mąki (dałam zwykłą pszenną)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 125 g jasnego cukru trzcinowego ( ja dałam ciemny i też pyszne)
- 125 ml płynnego miodu (lipowy pasuje :-))
- 60 ml pitnego jogurtu naturalnego ( Activia naturalna dała radę)
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- 75 g migdałów - płatki
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki dzielimy na suche i mokre.
Suche do jednej michy: mąka, cynamon, proszek do pieczenia, połowa migdałów
Mokre i słodkie do drugiej: cukier, olej, jogurt, jajka, miód3 miseczka to posypka: połowa migdałów, cukier i cynamon mieszamy.
W każdej misce mieszamy wszystko dokładnie.
Do miski z suchym dajemy miskę z mokrym i mieszamy niezbyt długo - mogą być grudki, nie należy z tego powodu robić zagadnienia. Na koniec dodajemy jabłka.
Masę przekładamy do foremek, ok. 3/4 wysokości i posypujemy posypką.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Ale smak rekomepnsuje pigmejski wygląd :-)
Coś dla takich jak ja- ciasteczkomaniaczy :)
OdpowiedzUsuń