środa, 17 kwietnia 2013

Bengalskie curry z kurczaka

Najpierw dawno temu odkryłam przyprawę curry, potem też dość dawno dowiedziałam się, że mianem curry określa się całą gamę dań, przyrządzonych w określony sposób, a nazwa pochodzi od tamilskiego "kari" czyli sos. Coś co znamy pod pojęciem "curry" to mieszanka przypraw, stworzona na użytek europejczyków i innych ignorantów bo w ojczyźnie tej potrawy czyli Indiach przyprawy proszkuje się i miesza na bieżąco, a taka mieszanka to "masala".
Należy wiedzieć również, że występuje roślina "curry" i jej liście są używane w kuchni, ale nie stanowią koniecznego składnika potrawy curry. W tym wypadku zbieżnośc nazw jest przypadkowa :-)
Przystankiem na trasie na dalekie wakacje była Anglia i tam postanowiłam zakupić stosowną literaturę dotyczącą curry. W końcu Indie były kolonią brytyjską i dalej mieszka tam sporo osób z Indii, Pakistanu etc. co powoduje że curry powoli, niezauważenie staje się jedną z tradycyjnych potraw brytyjskich właśnie.

No to dziś curry kurczakowe bengalskie z książki: "Curries. Tried, Tasted & Trusted" wypróbowane przeze mnie już  razy i nieco zmodyfikowane ale naprawdę nieznacznie ....

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
  • około 45 dag kurczaka bez skóry i kości - ja użyłam po prostu piersi pokrojonej w wąskie paski.
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry lub pietruszki
  • 100 ml wody
  • sól, pieprz
Marynata:
  • 3-4 czerwone papryczki chili (zwiększyłam liczbę o 1)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 5 cm świeżego korzenia imbiru
  • 4 większe cebule szalotki
  • 1  łyżeczka kurkumy
  • 150 ml wody
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki marynaty wcześniej nieco rozdrobnione mielimy na gładko w blenderze.
  2. Kurczaka kroimy i wkładamy do marynaty na około 30 minut (najlepiej do lodówki).
  3. Podgrzewamy olej, odcedzamy kurczaka z marynaty (marynaty nie wylewamy oczywiście!) i smażymy około 10 minut, mieszając. 
  4. Po tym czasie ściągamy kurczaka i odkładamy na talerz 
  5. Na patelni przez około 2 minuty smażymy pozostałą marynatę 
  6. Następnie wrzucamy do niej kurczaka i wlewamy 100 ml wody. Wszystko razem gotuje się jeszcze około 15 minut, woda ma się zredukować, sos zagęścić. W tym czasie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przed podaniem posypujemy kolendrą/pietruszką.
Serwujemy z chlebem i sałatą/surówką ulubioną.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz