poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Ciasto jogurtowe, pyszne jak drożdżowe

W poszukiwaniu przepisu na szybkie ciasto "na niespodziewanych gości" trafiłam na blog Pyszne Kaprysy, a konkrenie na przepis ciasta jogurtowego właśnie. Ponieważ szczęśliwym trafem wszystko co niezbędne w szafkach i lodówce posiadałam - to szybko przygotowałam deser. Proces przygotowania aż do momentu włożenia do piekarnika to jakieś 5 minut + wykładanie blachy/tortownicy papierem. Nie zdąży się nawet piekarnik rozgrzać ....
Moim zdaniem ciasto idealne do tego,żeby je smakować z miodem, domową konfiturą czy syropem klonowym na co wpadł mój mąż. Nie jest bardzo słodkie i rzeczywiście będę musiała je spróbować zrobić raz jeszcze w lecie z porcją jakiś świeżych owoców. Tak sobie myślę o agreście ......

Składniki:


- 350g mąki pszennej typ 405
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 300g jogurtu (może być owocowy lub naturalny - ja dałam jagodowy)
- 60g cukru pudru  - jeśli z naturalnym to więcej słodzimy.- cukier waniliowy
- pół szklanki oleju


1. Składniki łączymy - najpier suche potem mokre
2. Wlewamy do foremki/tortownicy wyłożonej papierem
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przed 45 minut

Posypujemy cukrem pudrem, polewamy czymś, podajemy z czym chcemy - dowolność zupełna :-)




4 komentarze:

  1. Mniam :) Muszę wypróbować ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuj :-) Naprawdę jest mało słodkie, idealne więc na podwieczorek lub śniadanie na słodko :-) Ja takich śniadań akurat nie jadam ale znam hobbystów takich posiłków :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak! To ciasto jest naprawdę pyszne! Sama bardzo lubię je robić!

    OdpowiedzUsuń
  4. cieszę się, że posmakowało :) moja sugestia : z owocami ostrożnie, tzn. nie można przesadzić z ilością- najlepiej jak najmniej (tylko troszkę posypać na górze), sprawdziłam to na własnym przykładzie. Jestem zachłanna na owoce w cieście i kiedyś do tego jogurtowego dodałam za dużo, ciasto miało zakalec, obeszłam się smakiem :)

    OdpowiedzUsuń