piątek, 19 kwietnia 2013

Bułeczki orkiszowe smaczne i zdrowe

Zobaczyłam super przepis na domowe bułeczki pieczone przez kota :-)
Pomyślałam czemu nie? Nadarza się okazja - prawie 300 km w samochodzie, więc przyda się mała zgrabna przekąska. W przepisie autorka podaje mąkę pełnoziarnistą, ja zrobiłam moje bułeczki z mąki orkiszowej.
Tak sobie myślę, po spróbowaniu jednej bułki orkiszowej, że mogłaby się piec 2 minuty dłużej - może to kwestia tej mąki?

Poza tym - bomba :-)

Moje bułki - jak widać na zdjęciu -  kłują w oczy swoją przaśną urodą. Brak ozdobnych ziaren, bo całe bogactwo w postaci twarogu i sałaty dostaną za kilka godzin....

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
  • 10 g drożdży
  • łyżka miodu
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • ziarna do posypania lub nie
  • łyżka mleka




Najpierw zaczyn: drożdże + woda + miód, mieszamy i odstawiamy, żeby zaczął pracować.

Po około 10-15 minutach: mąkę, sól, oliwę i zaczyn mieszamy. Ciasto ma być jak podaje autorka "lejące".
Smarujemy mlekiem ewentualnie posypujemy na ile nam fantazja pozwala i pieczemy ok. 15 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu studzimy na kratce ub desce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz