niedziela, 21 kwietnia 2013

Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami i rodzynkami chcą być koniecznie mini-szarlotkami :-)

Na dziś szykowaliśmy się na popołudniową kawę w miłym sąsiedzkim towarzystwie. No to do kawy przydałby się jakiś  miły słodki akcent, najlepiej domowy a jeszcze lepiej szybki :-) Kwestia szybkości była dość istotna, bo piątek i sobotę spędziliśmy poza domem i dziś poza standardowymi  niedzielnymi przyjemnościami mieliśmy jeszcze trochę obowiązków....

Samo przygpotowanie to mgnienie oka, najdłużej chyba zajmuje obieranie i przygotowywanie jabłek.


--------------------------------------------------------------------------------------------


Składniki:
  • 2 rolki ciasta francuskiego
  • 4 jabłka
  • garść rodzynek
  • cukier
  • cukier cynamonowy 
  • mleko

Jablka obieramy i kroimy w kostkę, razem z rodzynkami i cukrem podsmażamy w garnku, tak żeby odparować z jabłek nadmiar wody.
Można dodać sukier waniliowy, cynamon, czy co tam kto lubi. Celowo nie podaję ilości cukru, bo to kwestia indywidualna.
Ciasto francuskie kroimy na trójkąty (około 12-16), na które kładziemy solidną łyżeczkę jabłek i rodzynek. Zwijamy dowolny kształt - ja przyjęłam jak wzorzec kształt rogalika. Smarujemy je mlekiem a następnie posypujemy cukrem cynamonowym. Pieczemy około 12 minut w 220 stopniach.
Jemy po wystudzeniu z głośnym mlaskaniem :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz