Jakiś czas temu robiłam podchody do domowego pieczenia chleba, bez użycia maszyn, bez użycia gotowych mieszanek... I szczerze powiedziawszy wyszła kompletna klapa.... Zebrałam siły i postanowiłam podjąć to wyzwanie raz jeszcze i w tym celu zaczęłam śledzić przepisy "chlebowe".
A co tam myślę sobie, nie jakieś skomplikowane, proste składniki to spróbuję ......
Wyszło pyszne i pół chleba zniknęło jeszcze "ciepłe".....
Teraz mogę już próbować przepisów zakwasowych, drożdżowych, wszystko mogę!DO CHLEBA POTRZEBA
- 400 g mąki pszennej z pełnego ziarna, lub zwykłej pszennej
- 350 ml maślanki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli
Wszystko mieszamy i rozrabiamy ciasto. Formujemy kulę, którą nacinamy na krzyż. Kładziemy na natłuszczoną blachę (ja piekłam na papierze) i pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Autorka sugeruje do niego pieczone pomidorki z octem balsamicznym i kozi ser - ale myślę, że każdy dopasuje sobie swoje ulubione dodatki....
faktycznie prosty i to bardzo przepis :) robiłam kiedyś podobny chleb ale nie nadawał się do formowania i był niezbyt smaczny :) wierzę, ze z tym jest inaczej. Książkę tę mam więc pewnie go wypróbuje :)
OdpowiedzUsuń:-) Naprawdę zaskakująco szybkie i smaczne... Może i niezdrowe jest jedzenie ciepłych wypieków ale ten chlebek lekko ciepły z masełkiem to poezja ....
OdpowiedzUsuń