środa, 3 kwietnia 2013

Chleb na sodzie z maślanką 15 minut pracy i mnóstwo radości


Jakiś czas temu robiłam podchody do domowego pieczenia chleba, bez użycia maszyn, bez użycia gotowych mieszanek... I szczerze powiedziawszy wyszła kompletna klapa.... Zebrałam siły i postanowiłam podjąć to wyzwanie raz jeszcze i w tym celu zaczęłam śledzić przepisy "chlebowe". 

I tak wyczulona na receptury dla domowego chleba natrafiłam w książce Sophie Dahl "Na każdą porę. Rok w przepisach" przepis na chleb z sodą i maślanką.
A co tam myślę sobie, nie jakieś skomplikowane, proste składniki to spróbuję ......

Wyszło pyszne i pół chleba zniknęło jeszcze "ciepłe".....
Teraz mogę już próbować  przepisów zakwasowych, drożdżowych, wszystko mogę!

DO CHLEBA POTRZEBA

  • 400 g mąki pszennej z pełnego ziarna, lub zwykłej pszennej 
  • 350 ml maślanki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
Wszystko mieszamy i rozrabiamy ciasto. Formujemy kulę, którą nacinamy na krzyż. Kładziemy na natłuszczoną blachę (ja piekłam na papierze) i pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Autorka sugeruje do niego pieczone pomidorki z octem balsamicznym i kozi ser - ale myślę, że każdy dopasuje sobie swoje ulubione dodatki....



2 komentarze:

  1. faktycznie prosty i to bardzo przepis :) robiłam kiedyś podobny chleb ale nie nadawał się do formowania i był niezbyt smaczny :) wierzę, ze z tym jest inaczej. Książkę tę mam więc pewnie go wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :-) Naprawdę zaskakująco szybkie i smaczne... Może i niezdrowe jest jedzenie ciepłych wypieków ale ten chlebek lekko ciepły z masełkiem to poezja ....

    OdpowiedzUsuń