czwartek, 4 kwietnia 2013

Nowa zupa pomidorowa - trochę cytrynowa, a trochę kminkowa

Klasyczną wersję zna chyba każdy w tym kraju, bez względu na to czy podawana jest z makaronem, ryżem czy lanymi kluseczkami.... A jakby tak uniknąć tego całego ciasta? I trochę zmienić smak?

Czemu nie? Pewnie znajdzie się ktoś, kto powie, że to herezja - ale co tam :-)

Ja już zrobiłam tę zupę - wyszła ciekawa - ale to moje subiektywne zdanie...

Do zupy użyłam:


  • około 1,5 litra bulionu z kury
  • Passatę pomidorową w kartoniku (500 g)
  • Sok z połowy cytryny
  • Pół dużej szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • 1 łyżka kminku (ziarna)
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • sól,
  • pieprz - do smaku, 
+ na talerzu kleks śmietany, jeśli wersja zdrowa kogoś razi w oczy :-)
Do gotującego się bulionu wrzucamy soczewicę i gotujemy aż zmięknie, wlewamy passatę pomidorową i gotujemy przez chwilę. Następnie dodajemy sok z cytryny, kurkumę i kminek, doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu wsypujemy świeży koperek....
I gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz