czwartek, 25 kwietnia 2013

Keks miodowo-pomarańczowy

Dziś jeśli ktoś nie wie, w kalendarzu mamy imieniny Jarosława. No to co robią dziś wzorowe żony Jarosławów w tym kraju? Pieką jakieś smakołyki, jeśli tylko rzeczeni Jarosławowie zasłużyli sobie na takie cudeńka. Mój zasłużył, zatem zostanie obdarowany smacznym prezentem :-) Poza zwyczajowym całusem rzecz jasna :-)

Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 4 łyżki skórki pomarańczowej
  • 20 dag margaryny
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki miodu lub 20 dag cukru pudru, ale wtedy keks nie będzie "miodowy" 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 torebka cukru waniliowego
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Jajka rozbijamy i odzielamy żółtka od białek. Żółtka rozcieramy z margaryną, następnie dodajemy miód, i wreszcie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodajemy skórkę pomarańczową.
2. W osobnej misce białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z cukrem waniliowym
3. Delikatnie mieszamy pianę z ciastem, a następnie wylewamy do podłużnej keksówki wyłożonej papierem
4. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni  na środkowym poziomie piekarnika
5. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Idealnie smakuje z dodatkiem konfitury pomarańczowej....





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz