Składniki:
- 30 dag mąki
- 4 łyżki skórki pomarańczowej
- 20 dag margaryny
- 5 jajek
- 2/3 szklanki miodu lub 20 dag cukru pudru, ale wtedy keks nie będzie "miodowy"
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru waniliowego
1. Jajka rozbijamy i odzielamy żółtka od białek. Żółtka rozcieramy z margaryną, następnie dodajemy miód, i wreszcie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodajemy skórkę pomarańczową.
2. W osobnej misce białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z cukrem waniliowym
3. Delikatnie mieszamy pianę z ciastem, a następnie wylewamy do podłużnej keksówki wyłożonej papierem
4. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni na środkowym poziomie piekarnika
5. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Idealnie smakuje z dodatkiem konfitury pomarańczowej....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz