wtorek, 23 kwietnia 2013

Tarta z porami i serem Gorgonzola z nutą ziół z Prowansji

Dzień wcześniej było mięso, na dzień później też planuję mięso, to może by tak w środku bezmięsnie?

A zatem po grillowanym kurczaku, a przed wołowym mielonym w bakłażanie - voila! Tarta z porem, seem w pleśni i ziołami :-) 
A słowo stało się tartą i tarta została zjedzona na świeżym powietrzu - bo w taką pogodę żal było "kisnąć" w kuchni....
Zatem sztućce w rękę, i na balkon!



SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • żółtko
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
  • 2 pory giganty lub 3 mniejsze
  • 1 opakowanie gorgonzoli (ok. 200g)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich (jak ktoś lubi to więcej)
  • pół kubka jogurtu naturalnego a dla szczupłych - 4 łyżki z czubkiem śmietany :-)
  • 1 jajko + białko, które zostało z robienia ciasta
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Sól
  • Olej lub masło do podsmażenia pora.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

1/ Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
2/ Kiedy ciasto się chłodzi, podgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a w tym czasie przekrawamy pora wzdłuż, następnie tniemy dość drobno. Posolonego podsmażamy i studzimy.
3/ W tym czasie smarujemy tłuszczem formę na tartę i wylepiamy rozwałkowanym ciastem, następnie obciążone ciasto (fasolą jaś lub kulkami na papierze) pieczemy przez 15 minut 
4/ Korzystając z tego, że ciasto plażuje w piekarniku i mamy trochę czasu, do ostudzongo pora dodajemy rozdrobnioną gorgonzolę, rozkłócone jajko z białkiem i przyprawy.
5/ Po 15 minutach ciasto mamy już "podpieczone", możemy zatem wylać na nie farsz i piec kolejne 25 minut.

I tarta gotowa :-) Smacznego!

1 komentarz: