czwartek, 9 maja 2013

Indyk duszony z cukinią w wersji light

Chcemy jeść lekko wiosną, bo mamy dość ciężkich sosów, wysokokalorycznych "zimowych" , rozgrzewających dań, bo chcemy widzieć zieleń też na talerzu ale....wiemy też że niedługo będziemy się wbijać w stroje kąpielowe :-) No to trzeba z rozwagą podejść do zadania typu obiad: ma być sycące ale lekkie, pełne witamin, mikro- makro-elementów i smaczne oczywiście. Szybkie spojrzenie w domowe zapasy i oto efekt:


Składniki:

  • 4 kawałki (kotlety) z indyka
  • 1,5 cukinii
  • 1/2 dużego pomidora
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 0,5 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka
-------------------------------------------------------------------------------------------

1/ Indyka przyprawiamy ziołami i przyprawami, smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej.


2/ Cebulę kroimy i pdosmażamy na oleju, później dorzucamy pokrojoną cukinię, a na końcu pomidora. Wszystko razem smażymy kilka minut.


3/ Bulion podgrzewamy i rozpuszczamy w nim łyżkę czerwonej pasty curry. Takim wywarem zalewamy cukinię na patelni.


4/ Na końcu do duszącej się pod przykryciem cukinii wkładamy indyka. Całość dusimy około 20-30 minut - aż do zredukowania płynu.


W efekcie podwójnej obróbki (grillowanie+duszenie) indyk się "rozpada" i nie jest suchy.

Ja podałam to danie z moją ukochaną kaszą gryczaną, ale można podać z czymkolwiek - danie dość uniwersalne :-)





2 komentarze:

  1. pyszny obiadek - lubię takie smaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :-)))) Ostatnio koleżanka zaprosiła nas na obiad i w roli głównej był właśnie drob nadziewany szpiankiem duszony wkoprze włoskim - było boskie... Powtórzę to pewnie w domu i wrzuce na bloga na pewno :-)))

      Usuń