- 4 kawałki (kotlety) z indyka
- 1,5 cukinii
- 1/2 dużego pomidora
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 0,5 l bulionu drobiowego
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka
1/ Indyka przyprawiamy ziołami i przyprawami, smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej.
2/ Cebulę kroimy i pdosmażamy na oleju, później dorzucamy pokrojoną cukinię, a na końcu pomidora. Wszystko razem smażymy kilka minut.
3/ Bulion podgrzewamy i rozpuszczamy w nim łyżkę czerwonej pasty curry. Takim wywarem zalewamy cukinię na patelni.
4/ Na końcu do duszącej się pod przykryciem cukinii wkładamy indyka. Całość dusimy około 20-30 minut - aż do zredukowania płynu.
W efekcie podwójnej obróbki (grillowanie+duszenie) indyk się "rozpada" i nie jest suchy.
Ja podałam to danie z moją ukochaną kaszą gryczaną, ale można podać z czymkolwiek - danie dość uniwersalne :-)
pyszny obiadek - lubię takie smaki:)
OdpowiedzUsuńJa też :-)))) Ostatnio koleżanka zaprosiła nas na obiad i w roli głównej był właśnie drob nadziewany szpiankiem duszony wkoprze włoskim - było boskie... Powtórzę to pewnie w domu i wrzuce na bloga na pewno :-)))
Usuń