sobota, 11 maja 2013

Młoda kapusta z koperkiem

Przepisów na wiosenny obiad ciąg dalszy i po barszczu z botwinki przyszedł czas na II danie. Tu dla klasycznych schabowych po polsku, czyli w panierce z bułki tartej idealnie pasuje młoda kapusta przyrządzona w ten właśnie jedyny wiosenny sposób .....



Składniki:


  • 1 średniej wielkości młoda kapusta
  • 1/2 pęczka koperku (podobnie jak w barszczu powiem: pół pęczka koperku bazarkowego, 1 pęczek sklepowego)
  • 1 pomidor - pachnący i mięsisty
  • sietana
  • pieprz i sół
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 pęczek cebulki dymki - drobno pokrojonej
  • 3/4 szklanki wody


Kapustę szatkujemy i wrzucamy na osoloną wodę. Gotujemy około 10 minut i odcedzamy.
W garnku rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulkę kilka minut, a następnie wrzucamy kapustę. Wlewamy do garnka wodę i całość gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę oraz koperek.
Danie prawie gotowe, a finiszujemy 2 łyżkami śmietany i przyprawami.
Kompozycja ze schabowym - idealna, a jeszcze młody ziemniaczek do tego? Poezja!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz