- 1 średniej wielkości młoda kapusta
- 1/2 pęczka koperku (podobnie jak w barszczu powiem: pół pęczka koperku bazarkowego, 1 pęczek sklepowego)
- 1 pomidor - pachnący i mięsisty
- sietana
- pieprz i sół
- 1 duża łyżka masła
- 1 pęczek cebulki dymki - drobno pokrojonej
- 3/4 szklanki wody
W garnku rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulkę kilka minut, a następnie wrzucamy kapustę. Wlewamy do garnka wodę i całość gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę oraz koperek.
Danie prawie gotowe, a finiszujemy 2 łyżkami śmietany i przyprawami.
Kompozycja ze schabowym - idealna, a jeszcze młody ziemniaczek do tego? Poezja!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz