sobota, 11 maja 2013

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i skórką pomarańczową

Do idealnego obiadu złożonego z barszczu z botwinki oraz z młodej kapusty z koperkiem szukałam inspiracji dla ciast z rabarbarem, które było szlachetnym dopełnieniem poobiedniej kawy. I znalazłam prawdziwą perełkę u Asi.


Ciasto robi się dość szybko, a efekt jest powalający. 
Asiu, dziękuję za przepis, to ciasto będzie często u nas gościć :-)

Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 0.5kg maki pszennej
  • 40g drożdży
  • 2 jaja
  • 1szklanka ciepłego mleka
  • 20g cukru
  • szczypta soli
  • 20g masła

Do ciasta:
  • Rabarbar obrany z zewnętrznej skórki i drobno pokrojony
  • Skórka pomarańczowa
  • Cukier waniliowy
  • Kruszonka wg ulubionego przepsiu

+ na samym końcu, po wystygnięciu ciasta lukier.


Drożdże z mlekiem, cukrem i solą rozpuszczamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, miękkie masło, zaczyn i wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie "odchodzić" od ręku. Odstawamy pod przykryciem w spokojne, cipłe miejsce na około 30 minut.
W tym czasie zajmujemy się rabarbarem oraz podgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę objętości tortownicy (może być inny kształt podobnej wielkości smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Na przygotowaną formę "wylewamy" ciasto i palcami "rozgarniamy" na całą blaszkę. Wkładamy na chwilę do ciepłego piekarnika i trzymamy przez chwilę przy otwartych drzwiczkach.
Po tym, jak odrobinę wyrośnie wyciągamy, kładziemy na nie rabarbar, posypujemy cukrem waniliowym, dodajemy skórkę pomarańczową i kruszonkę.
Pieczemy już standardowo z zamkniętymi drzwiami :-) przez 50 minut w 180 stopniach.
Po wystygnięciu polewamy lukrem.
Ja swój zrobiłam z dodatkiem aromatu waniliowego i myślę, że nieźle pasuje do tego ciasta.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz