Asiu, dziękuję za przepis, to ciasto będzie często u nas gościć :-)
- 0.5kg maki pszennej
- 40g drożdży
- 2 jaja
- 1szklanka ciepłego mleka
- 20g cukru
- szczypta soli
- 20g masła
- Rabarbar obrany z zewnętrznej skórki i drobno pokrojony
- Skórka pomarańczowa
- Cukier waniliowy
- Kruszonka wg ulubionego przepsiu
+ na samym końcu, po wystygnięciu ciasta lukier.
Drożdże z mlekiem, cukrem i solą rozpuszczamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, miękkie masło, zaczyn i wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie "odchodzić" od ręku. Odstawamy pod przykryciem w spokojne, cipłe miejsce na około 30 minut.
W tym czasie zajmujemy się rabarbarem oraz podgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę objętości tortownicy (może być inny kształt podobnej wielkości smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Na przygotowaną formę "wylewamy" ciasto i palcami "rozgarniamy" na całą blaszkę. Wkładamy na chwilę do ciepłego piekarnika i trzymamy przez chwilę przy otwartych drzwiczkach.
Po tym, jak odrobinę wyrośnie wyciągamy, kładziemy na nie rabarbar, posypujemy cukrem waniliowym, dodajemy skórkę pomarańczową i kruszonkę.
Pieczemy już standardowo z zamkniętymi drzwiami :-) przez 50 minut w 180 stopniach.
Po wystygnięciu polewamy lukrem.
Ja swój zrobiłam z dodatkiem aromatu waniliowego i myślę, że nieźle pasuje do tego ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz