Szukałam kolejnego przepisu na wykorzystanie ukochanego rabarbaru w charakterze deseru - i znalazłam :-)
Przepis w oryginale należy do Nigelli , a znalzałam go tutaj.
Ciasto robi się bardzo szybko w stylu przypominającym szarlotkę sypaną i spód ciasta podobnie smakuje:-) Ale tylko spód, bo góra to poezja kremowo-kwaskowo-śmietankowo-słodka....
Ciasto idealne do popołudniowej, mocnej i smolistej kawy ....
SKŁADNIKI:
CIASTO: 1 szklanka mąki, 1/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki masła
RABARBAR: 3 szklanki posiekanego rabarbaru (może być mrożony)
1/2 szklanki cukru, 1 łyżka mąki
1/2 szklanki cukru, 1 łyżka mąki
CZĘŚĆ SEROWA: 225 g kremowego serka (ja dałam mascarpone) 2 jajka, pół szklanki cukru
POLEWA: 1 szklanka kwaśnej śmietany, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
- W misce wymieszaj szklankę mąki, 1/4 szklanki cukru i 1/2 szklanki masła. Wymieszaj aż będzie sypkie i wysyp na dno tortownicy o średnicy 23 cm.
- W drugiej misce wymieszaj obrany i posiekany rabarbar z 1/2 szklanki cukru i 2 łyżkami mąki. Wsyp zawartość do tortownicy z ciastem.
- Podpiecz ciasto w piekarniku przez 15 minut, wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 175 stopni
- W dużej misce ubij serek kremowy z 1/2 szklanki cukru do kremowej konsystencji. Dodaj jajka i wymieszaj. Wylej na rabarbar w tortownicy.
- Piecz w piekarniku 30 minut lub do czasu gdy wszystko stwardnieje i stężeje. Wyjmij z piekarnika.
- W międzyczasie przygotuj śmietanę: do miski wlej 1 szklankę kwaśnej śmietany, dodaj 2 łyżki cukru i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj dobrze i i polej ciasto po wierzchu kwaśną śmietaną gdy jest jeszcze gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz