Nic tak nie ustawia nas pozytywnie do życia jak dobre, zdrowe, wartościowe śniadanie. Od jakiegoś czasu moim codziennym śniadaniem jest owsianka, którą wzbogacam o otręby, siemię lniane, miodek lub syropek klonowy + ulubione/sezonowe owoce. Jeśli ktoś nie próbował - to gwarantuję - długo trzyma uczucie sytości, pięknie wzruszają się jelita (perystaltyka baaaaardzo się poprawia), dostarczamy wielu niezwykle cennych składników - nie widzę więc powodu do zapychania się kanapkami.
A żeby się nie znudziło: to wprowadzam wszelkie możliwe modyfikacje.
Zamiast łyżeczki miodu - łyżeczka syropu klonowego, z cynamonem - lub bez, jeśli nie jabłka - to może być melon, jagody, truskawki, banany, czy co tam jeszcze jest w domu. Raz dorzucę siemię lniane, raz wrzucę trochę otrębów orkiszowych.....Czasem dodaję orzechy (w zimie najczęśćiej mam ochotę), czasem suszoną żurawinę.
Zdrowo i pysznie!
Składniki:
- 6 łyżek płatków owsianych (ja lubię górskie)
- 1 dobra duży kubek chudego mleka
- 1 łyżeczka lub 1 łyżka miodu/syropu klonowego - co kto i ile słodkiego lubi
- suszone owoce lub nie (np łyżka żurawiny)
- Owoc pokrojony w kostkę lub plasterki (Jabłko małe, banan, kawałek melona, kilka truskawek, jagody lub co tam kto chce i ma)
- Szczypta cynamonu
- Ja dorzucam siemię lniane i/lub otręby
Płatki zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilkanaście minut żeby napęczniały. Następnie dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem świeżych owoców i wszystko gotujemy, aż płatki staną się miękkie.
Wylewamy na miseczkę i dodajemy owoce.
Zajadamy z trzęsącymi się uszami :-)
kocham owsiankowe poranki <3
OdpowiedzUsuń