piątek, 21 czerwca 2013

Placki drożdżowe z otrębami orkiszowymi i cebulą z kminkiem


Chciało mi się cebularzy jak nie wiem co.... Ale chciałam zdrowsze pieczywo , szukałam, szukałam.... aż tu nagle oczom moim ukazał się przepis w Kuchennych Szaleństwach

No to niewiele się namyślając wyciągnęłam z szafki i lodówki niezbędne rzeczy i zrobiłam.

Składniki :



  • szklanka mąki pszennej
  • 1/4 kostki drożdży
  • 3/4 szklanki otrębów( u mnie otręby orkiszowe)
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • kminek
W misce rozczyniamy wodę, drożdże, sól, cukier oraz 3 łyżki mąki. Kiedy wyraźnie mikstura już buzuje dodajemy resztę mąki i otręby. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy, żeby urosło. Autorka przepisu podaje, ze na około godzinę, ale ja już po pół godzinie formowałam placuszki.
W czasie kiedy ciasto sobie leżało i puchło ja podsmażyłam cebulę z dodatkiem soli i pieprzu, na końcu dodadałm do niej kminek (każdy wrzuca proporcjonalnie do miłości do kminku).
Z wyrośniętego ciasta formujemy nieduże placuszki, układamy na blasze przykrytej pergaminem. Na placuszki dajemy cebulę z kminkiem. Ja swoje placki posypałam jeszcze ukochaną ostrą wędzoną czerwoną papryką......

Tak mi się spodobały te placuszki, że przygotowałam drugą porcję ciasta i zrobiłam kilka placuszków z pieczarkami, jakie "ostały" się w lodówce.

Placki orkiszowe w takiej formie są bajeczne ......






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz