Sezon na truskawki uważam za w pełni rozwinięty :-)
Jeszcze tylko kilka przetworów do zrobienia, jakiś kompot, na koniec ciasto i poczuję się w miarę syta do następnego lata.....
Ale nie ma sezonu truskawkowego bez pierogów z truskawkami oczywiście :-)
I polanych pysznym sosem.... Tylko..... w trosce o utrzymanie aktualnego rozmiaru odzieży proponuję sos z jogurtu naturalnego osłodzonego stewią z kilkoma kroplami armatu waniliowego ......
Ciasto na pierogi:
- 3 szklanki maki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy
- 120 ml bardzo ciepłej wody + 50 ml mleka - u mnie tak praktycznie to jakieś 3/4 szklanki (tej którą odmierzałam mąkę) bardzo ciepłego płynu wodno-mlecznego
- truskawki
- jogurt naturalny
- 1/4 łyżeczki stewii
- 2-3 kropelki aromatu waniliowego lub innego ulubionego :-)
Przygotowujemy sos jogurtowy z dodatkiem stewii i aromatu. Jesli ktoś ma fantazję, ugotowane pierogi może omaścić masłem - ja już tego nie robiłam - po prostu polałam jogurtem :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz