piątek, 21 czerwca 2013

Pierogi z truskawkami










Sezon na truskawki uważam za w pełni rozwinięty :-)






Jeszcze tylko kilka przetworów do zrobienia, jakiś kompot, na koniec ciasto i poczuję się w miarę syta do następnego lata.....

Ale nie ma sezonu truskawkowego bez pierogów z truskawkami oczywiście :-)
I polanych pysznym sosem.... Tylko..... w trosce o utrzymanie aktualnego rozmiaru odzieży proponuję sos z jogurtu naturalnego osłodzonego stewią z kilkoma kroplami armatu waniliowego ......

SKŁADNIKI:   



Ciasto na pierogi:
  • 3 szklanki maki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 120 ml bardzo ciepłej wody + 50 ml mleka - u mnie tak praktycznie to jakieś 3/4 szklanki (tej którą odmierzałam mąkę) bardzo ciepłego płynu wodno-mlecznego
  • truskawki
  • jogurt naturalny
  • 1/4 łyżeczki stewii
  • 2-3  kropelki aromatu waniliowego lub innego ulubionego :-)
Wyrabiamy ciasto, kleimy pierogi i gotujemy uważnie,żeby nie rozgotować i nie rozkleić.
Przygotowujemy sos jogurtowy z dodatkiem stewii i aromatu.  Jesli ktoś ma fantazję, ugotowane pierogi może omaścić masłem - ja już tego nie robiłam - po prostu polałam jogurtem :-)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz