sobota, 17 sierpnia 2013

Ogórki w musztardzie

Taka alternatywa dla kiszonych i klasycznych korniszonów.
Ja lubię i ogórki i musztardę więc takie połączenie jest dla mnie idealne. Z dwóch kilogramów ogórków wyszło mi około 6 słoików: dużych i srednich.
Ponieważ wkłada się ogórki obrane i pokrojone w mniejsze kawałki - nie muszą być więc małe - czyli zasada ogórków do kiszenia tu nie obowiązuje :-)

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • czosnek (po 1 ząbku na słoik)
Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duża łyżka soli
  • 5 łyżek musztardy
  • liście laurowe (po 1 na słoik)
  • ziele angielskie (po 2 ziarnka na słoik)
Zagotowujemy wszystkie składniki zalewy z wyjątkiem musztardy, którą dodajemy dopiero po wystygnięciu zalewy.
Kiedy zalewa się gotuje, obieramy i kroimy ogórki i układamy w słoikach. Do każdego słoika wkładamy ząbek czosnku oraz po jednym liściu laurowym z zalewy i po 2 ziarnka ziela angielskiego. Słoiki zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 6-8 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz