Ja lubię i ogórki i musztardę więc takie połączenie jest dla mnie idealne. Z dwóch kilogramów ogórków wyszło mi około 6 słoików: dużych i srednich.
Ponieważ wkłada się ogórki obrane i pokrojone w mniejsze kawałki - nie muszą być więc małe - czyli zasada ogórków do kiszenia tu nie obowiązuje :-)
Składniki:
- 2 kg ogórków
- czosnek (po 1 ząbku na słoik)
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1 duża łyżka soli
- 5 łyżek musztardy
- liście laurowe (po 1 na słoik)
- ziele angielskie (po 2 ziarnka na słoik)
Kiedy zalewa się gotuje, obieramy i kroimy ogórki i układamy w słoikach. Do każdego słoika wkładamy ząbek czosnku oraz po jednym liściu laurowym z zalewy i po 2 ziarnka ziela angielskiego. Słoiki zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 6-8 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz