sobota, 17 sierpnia 2013

Sałatka na zimę z buraków, papryki i cebuli

Tworzenie przetworów na zimę osiągnęło apogeum ..... Wczorajszy dzień praktycznie w całości spędziłam w kuchni mieszając, siekając, szatkując, doprawiając etc ....
W efekcie powstało kilka słoików na ostro, kilka na słodko i śmiało mogę powiedzieć: jesteśmy przygotowani na zimę.
Buraczki uwielbiam, mogę je jeść kilogramami i pasują do mięs wszelakich ale już chyba najbardziej do kotletów mielonych.
Przepis nie pamiętam skąd - ale pyszny :-)

Składniki:


  • 3 kg buraków
  •  0,5 kg papryki czerwonej
  •  0,5 kg cebuli
Zalewa:
  •  0,5 szklanki cukru
  •  0,5 szklanki octu
  •  0,5 szklanki wody
  •  0,5 szklanki oleju
  •  sól, pieprz do smaku
Buraki szorujemy, gotujemy do miękkości i po wystudzeniu obieramy, a następnie ścieramy na dużych oczkach - ręcznie lub maszynowo. Ja tę ilość ścierałam w maszynie - bo jednak zbyt dużo byłoby ręcznego machania.
Paprykę i cebulę drobno kroimy (w kosteczkę) i dorzucamy do buraczków.
Całość zalewamy skłądnikami zalewy i doprawiamy do smaku. Podgrzewamy od momentu "zabulgotania" około 5 minut. Gorące przekładamy do słoików i zakręcamy.
Nie trzeba pasteryzować.

1 komentarz: