Z 60 dag malin wyszły mi dwa średnie słoiki.
Składniki:
- 60 dag malin
- 25 dag cukru
- 1 cytryna
Maliny pospypujemy połową cukru i odstawiamy, zeby puściły sok.
Zagotowujemy do momentu, kiedy owoce się całkowicie rozpadną. Studzimy i przeciskamy przez gazę, tak aby uzyskać czysty sok bez pestek. Ja użyłam chusty serowarskiej - sprawdziła się doskonale w robieniu soku :-)
Do odciśniętego soku dodajemy resztę cukru, sok z cytryny i zgotowujemy raz jeszcze. Usuwamy piane, która się może zebrać.
Sok przelewamy do słoików lub buteleczek.
Pasteryzujemy kilka minut.
Dziękujemy za inspirację! Sok malinowy robimy co roku, tym razem skorzystaliśmy z tego przepisu z dodatkiem soku z cytryny. Zrobiliśmy z 6 porcji, żeby móc dłużej cieszyć się herbatką malinową ;) Tak prezentują się nasze zimowe zapasy:
OdpowiedzUsuńhttp://narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2014/09/sok-malinowy-na-przeziebienie-i-nie.html
Ps. mamy takie samo tło na blogu ;)
Cieszę się, że post Was zainspirował. Smacznych herbatek w zimie!
OdpowiedzUsuń