sobota, 17 sierpnia 2013

Sok Malinowy

Najlepszy naturalny środek na przeziębienia - domowy sok malinowy. Teraz kiedy maliny są stosunkowo tanie i dostępne - nawet kwestie ekonomiczne przemawiają za tym żeby przygotować kilka słoików/buteleczek. Oczywiście nikomu nie trzeba tłumaczyć, jaka jest wyższość soku przyrządzonego  własnoręcznie: wiem co piję, wiem co dodałam, wiem, że nie ma ulepszaczy, sztucznych armoatów czy barwników.
Z 60 dag malin wyszły mi dwa średnie słoiki.

Składniki:

  • 60 dag malin
  • 25 dag cukru
  • 1 cytryna

Maliny pospypujemy połową cukru i odstawiamy, zeby puściły sok.
Zagotowujemy do momentu, kiedy owoce się całkowicie rozpadną. Studzimy i przeciskamy przez gazę, tak aby uzyskać czysty sok bez pestek. Ja użyłam chusty serowarskiej - sprawdziła się doskonale w robieniu soku :-)
Do odciśniętego soku dodajemy resztę cukru, sok z cytryny i zgotowujemy raz jeszcze. Usuwamy piane, która się może zebrać.
Sok przelewamy do słoików lub buteleczek.
Pasteryzujemy kilka minut.


2 komentarze:

  1. Dziękujemy za inspirację! Sok malinowy robimy co roku, tym razem skorzystaliśmy z tego przepisu z dodatkiem soku z cytryny. Zrobiliśmy z 6 porcji, żeby móc dłużej cieszyć się herbatką malinową ;) Tak prezentują się nasze zimowe zapasy:
    http://narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2014/09/sok-malinowy-na-przeziebienie-i-nie.html
    Ps. mamy takie samo tło na blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że post Was zainspirował. Smacznych herbatek w zimie!

    OdpowiedzUsuń