sobota, 7 września 2013

Placki z cukinii


Dużo się działo… Mnóstwo pracy, urlop, powrót i znów mnóstwo pracy …. Już zapomniałam jak pachniały Bieszczady dwa tygodnie temu …..
 Na blogu też niewiele się działo, bo już nie dałam rady najzwyczajniej w świecie.
Ale, ale … to, że nie wrzucałam, to nie znaczy, że na półkach w domu był jedynie ocet a my jedliśmy na mieście J
Wrzucę kilka zaległych przepisów i postaram się w miarę regularnie uzupełniać przepisy tej jesieni, a mam wrażenie, że sporo się będzie działo…..

Jesień już czuć w powietrzu, choć lato najwyraźniej chce pozostawić po sobie miłe wspomnienia i właśnie teraz sezon cukiniowy jest w pełni, zatem korzystajmy z taniej obfitości tego wielozadaniowego warzywa 




Placki z cukinii


  • 80 dag cukinii
  • 1 cebula
  • Pół szklanki mąki
  • 3 jaja
  • 3 łyżki natki pietruszki, ewentualnie można dorzucić inne ulubione zioła, jeśli takowe są akurat na parapecie
  • sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Dip Jogurtowy

  • Jogurt naturalny – Około szklanki
  • 1-2 ząbki czosnku – zmiażdżone lub posiekane (jak kto lubi)
  • Pół pęczka szczypioru lub zwykłego szczypiorku, drobno pokrojonego
  •  Sól, pieprz do smaku
Cukinię myjemy, nie obieramy, ścieramy na tarce (ktoś kiedyś w podobnym przepisie zasugerował aby połowę zetrzeć na drobnych, połowę na grubych – tak też robię i wychodzi super). Po kilku minutach cukinia puści nadmiar soku/wody – odsączamy nieco. Dodajemy jajka, mąkę, drobno posiekaną cebulę, czosnek, natkę i przyprawy.
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoto.
Przygotowujemy dip jogurtowy, który serwujemy razem z plackami.



Szczerze? Zastanawiam się, czy nie wolę tych placków od ziemniaczanych……





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz