Stragany uginają
się pod kolorowym mnóstwem warzyw i owoców i muszę się przywoływać do porządku,
żeby nie popełnić słoikowego szaleństwa – bo gdzie ja będę trzymać to wszystko?
Zatem tylko to, co absolutnie uwielbiam.
Absolutnie uwielbiam paprykę jesienią bo teraz jest najlepsza, najbardziej
pachnąca i najtańsza. W zimie leczo gotowane z tego co jest w sklepach – w połowie
nie przypomina leczo z września– postanowiłam zatem zamknąć w słoikach ten
najlepszy, najpełniejszy paprykowo-cukiniowy smak.
W ostatniej „biedronkowej” gazecie, „Smaki życia”- znalazł się ten przepis, a
jest to on praktycznie identyczny z tym, jak ja przygotowuję swoje leczo.
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 1 kg papryki (czerwonej i żółtej)
- 1 kg cukinii
- ½ kg cebuli
- Oliwa
- Papryka słodka w proszku, papryka chili w proszku, papryka ostra wędzona w proszku – do smaku
- Oregano
- Sól.
1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
Wydrążamy wnętrze z pestkami i odrzucamy na sitko – żeby odzyskać sok. Miąższ
kroimy w małe kawałki.
2. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na
oliwie w dużym garnku, dorzucamy cukinię w małych kawałkach (umyte, ale nie
obrane), a następnie paprykę w postaci wąskich paseczków. Wtedy też dorzucamy
wszystkie rodzaje sproszkowanej papryki
3. Na końcu dodajemy pomidory i sok
pomidorowy oraz 1 łyżkę oregano i 1
łyżkę soli.
4. Całość gotujemy około 30 minut.
5. Przekładamy do słoików, wlewamy na górę
1-2 łyżki oliwy, zamykamy i pasteryzujemy około 20 minut.
W zimie można
zjeść to w taki – wegetariański - sposób,
będzie można też dorzucić ulubionej
kiełbasy i w taki sposób wzbogacić to danie.
Uwielbiam leczo.
OdpowiedzUsuńNiedawno był u mnie przepis na blogu właśnie na leczo zapraszam :)
Z przyjemnością pobuszuję za inspiracjami :-) Dziękuję za zaproszenie!
OdpowiedzUsuń