środa, 11 listopada 2015

Gęsina w cydrze jabłkowym na Marcina, a konkretnie GGG (Grodziska Gęsina Gosi)

Gęś to kolejny przedstawiciel ptaków, którego w kuchni nie widziałam zbyt często. 
No jakoś tak wyszło .....
Tego roku zainspirowana opowieścią Małgosi i jej planami kulinarnymi pomyślałam: a co tam, próbujemy!
Zresztą, teraz właśnie to mięsko jest najlepsze, więc jeśli nie teraz to kiedy?Zaczęłam szperać za informacjami na temat gęsiny i cóż się dowiedziałam? 
  • 90% naszej gęsiej produkcji wysyłana jest na eksport (głównie Niemcy i Skandynawia).
  • Mięso gęsi jest bardzo zdrowe (wit. PP, A, D, B1, B2, B6, żelazo, magnez)
  • Zwierzęta hodowane na mięso biegają wolno, a kilka tygodni przed ubojem karmione są odżywczym owsem. 
  • Gęś jest w sposób okazały obrośnięta tłuszczem, jednak samo mięso ma około 4% tłuszczu
  • Statystyczny Polak zjada 17 gramów gęsi roczni, za to 40 kg wieprzowiny i 25 kg kurczaka
Tradycja gęsiny na polskich stołach "na św. Marcina" to stara polska kulinarna tradycja, jednak nieco zakurzona na przestrzni ostatnich kilkudziesięciu lat i czekająca na wielki powrót.
Po spróbowaniu pieczonej gęsiny dziś powiem tak - ja wracam do starej tradycji!

Przepis jaki dostałam, należy do prostych i tradycyjnych, ale efekt jest boski......
koniecznie do ugotowania w komplecie z duszoną czerwoną kapustą z jabłkami.


Składniki na gęś i kapustę:

  • 2 piersi z gęsi świeże
  • 1 litr cydru jabłkowego - u mnie normandzki
  • garstka majeranku
  • tymianek ("na oko")
  • sos sojowy jasny
  • Sól, pieprz
  • 1 nieduża kapusta czerwona
  • 1 dorodne jabłko
  • 2 małe czerwone cebule
  • 4 spore ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • olej
Gęś - sposób przyrządzenia

1. 24h przed pieczeniem, myjemy, osuszamy, nacinamy skórę w kilku miejscach, nacieramy solą, pieprzem, 2 startymi/zmiażdżonymi ząbkami czosnku, tymiankiem i majerankiem i odstawiamy pod przykryciem do lodówki
2. Można podsmażyć przez krótką chwilę gęś na patelni, następnie ułozyć na blaszce  lub w naczyniu żaroodpornym, zalać dwoma kubkami cydru, przykryć.
3. Piec 3h w 140 stopniach. Dzięki temu mięsko jest kruche, ale nie suche.

Kapusta - sposób przyrządzenia


1. Kapustę myjemy, kroimy, nie szatkujemy, na kwadraty (moja mentorka wskazała wielkość około 1,5 cm x 1,5 cm)
2. Na odrobinie oleju podsmażamy  pokrojoną cebulę i drobno pokrojone dwa ząbki czosnku, posypane solą, pieprzem i szczyptą cukru
3. Do garnka dorzucamy kapustę, smażymy przez chwilę a następnie wlewamy resztę cydru, przykrywamy garnek i dusimy wszystko przez chwilę.
4. Jabłko kroimy w kostkę, dorzucamy do kapusty
5. Na koniec dorzucamy do całości kilka gozdzików dla zapachu
6. Kapusta ma być miękką, ale lekko chrupiąca




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz