środa, 6 stycznia 2016

Gramy w zielone czyli jarmużowe chipsy light :-)



Lubisz chipsy? Ja lubię. Ale nie jem - bo tuczą i mają dużo niedobrego tłuszczu.
Ale pochrupałabym coś czasem....

Znalazłam gdzieś przepis na chipsy light, a konkretnie znalazłam je na "Jadłonomii"


Składniki:


  • Torebka jarmużu z Biedronki
  • przyprawy jakie lubimy (u nas papryka ostra, słodka i sól z przyprawą włoską - tu przegieliśmy i wyszło za słone)
  • olej rzepakowy
  • papier pergaminowy na 2 blachy


  1. Jarmuż myjemy i koniecznie dobrze suszymy 
  2. Obtaczamy w oleju z przyprawami lub kropimy olejem i obsypujemy przyprawami
  3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez jakieś 4-6 minut - ważne, żeby liście nie zbrązowiały, bo robią się po prostu gorzkie.
  4. Studzimy na kratce, jeśli mamy za dużo oleju odsączamy na ręczniku papierowym
  5. Chrupiemy






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz