Lubisz chipsy? Ja lubię. Ale nie jem - bo tuczą i mają dużo niedobrego tłuszczu.
Ale pochrupałabym coś czasem....
Znalazłam gdzieś przepis na chipsy light, a konkretnie znalazłam je na "Jadłonomii"
Składniki:
- Torebka jarmużu z Biedronki
- przyprawy jakie lubimy (u nas papryka ostra, słodka i sól z przyprawą włoską - tu przegieliśmy i wyszło za słone)
- olej rzepakowy
- papier pergaminowy na 2 blachy
- Jarmuż myjemy i koniecznie dobrze suszymy
- Obtaczamy w oleju z przyprawami lub kropimy olejem i obsypujemy przyprawami
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez jakieś 4-6 minut - ważne, żeby liście nie zbrązowiały, bo robią się po prostu gorzkie.
- Studzimy na kratce, jeśli mamy za dużo oleju odsączamy na ręczniku papierowym
- Chrupiemy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz