Tarta już
zrobiona, nawet zjedzona ale na pewno nie zapomniana.... Cudowna wyszła i na
tym skończę, bo nie wypada wpadać w taki auto-zachwyt. No cóż - jeśli mogę
coś poradzić: z racji dość delikatnych smaków bazowych (szpinak, ser, śmietana), warto dobrze przemyśleć dodatek w postaci przypraw z charakterem. Ja poszłam w
stronę papryczki chilli, która smażyła się ze szpinakiem, całość okrasiłam
suszoną, włoską szałwią i obficie obsypałam świeżo zmielonym pieprzem. Czosnek
i cebula są oczywiste - w komplecie z liśćmi szpinaku. Inspiracji do dania
zaczerpnęłam tutaj: na
fantastycznym blogu kulinarno-fotograficznym
Składniki:
250 g mąki
pszennej u mnie miks mąki tortowej i pszennej razowej
125 g zimnego masła
Jajko
2-3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
125 g zimnego masła
Jajko
2-3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
1 opakowanie
świeżego szpinaku
1 opakowanie gorgonzoli (200 g) - najlepiej pikantnej
1 cebula2 ząbki czosnku
kilka suszonych pomidorów (ilość w zależności od upodobań, dla mnie im więcej tym smaczniej)
180 g śmietany 12%
1 jajko
szałwia
olej
sól
pieprz świeżo zmielony
1 opakowanie gorgonzoli (200 g) - najlepiej pikantnej
1 cebula2 ząbki czosnku
kilka suszonych pomidorów (ilość w zależności od upodobań, dla mnie im więcej tym smaczniej)
180 g śmietany 12%
1 jajko
szałwia
olej
sól
pieprz świeżo zmielony
- Ciasto zagniatamy z podanych składników szybko, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki
- W tym czasie, kiedy ciasto się chłodzi, podsmażamy szpinak, cebulę i czosnek na odrobinie oleju.
- Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni
- Rozwałkowujemy ciasto między dwoma arkuszami papieru pergaminowego (świetna metoda), wykładamy do formy na tartę, ciasto nakłuwamy. Ciasto obciążamy kulkami lub fasolą i podpiekamy około 20 minut
- Przygotowujemy resztę nadzienia: mieszamy jajko, śmietanę, wkruszamy gorgonzolę, dodajemy przyprawy, przygotowujemy pomidory i kroimy dymkę.
- Z podpieczonego ciasta ściągamy obciążenie, wykładamy szpinak, wylewamy masę śmietanowo-serową
- Na górze układamy suszone pomidory i posypujemy cebulką.
- Obficie posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i całość pieczemy jeszcze 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz