Kaszę jaglaną uwielbiam, kokos również ...zatem cóż stoi na przeszkodzie? Zachęciło mnie jeszcze błyskawiczne tempo robienia tego deseru.
A wygląda to tak:
Składniki:
- kasza jaglana - 1 szklanka
- mleko sojowe - 3 szklanki
- woda 1 szklanka
- cukier lub ksylitol 10 łyżek
- wiórki kokosowe 200 g
Jak zrobić:
1. Kaszę przepłukujemy wodą kilka razy (ważne).
2. Kaszę gotujemy razem z 1 szklanką wody i 2 szklankami mleka (szklanki tej samej wielkości co te, do odmierzania kaszy) =>około 20 minut aż kasza będzie mięciutka
3. Dorzucamy cukier, wiórki (część można zostawić do ozdoby) i wlewamy pozostałe mleko - gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut
4. Masę blendujemy
5. Wylewamy masę do tortownicy wysmarowanej olejem
6. Schładzamy i ozdabiamy pozostałym kokosem.
Pyszny deser:)
OdpowiedzUsuń