piątek, 29 stycznia 2016

Wegańskie ciasto kokosowe bez pieczenia ...z kaszy jaglanej

Kiedy przeczytałam opis na jakiejś stronie internetowej po prostu musiałam spróbować.
Kaszę jaglaną uwielbiam, kokos również ...zatem cóż stoi na przeszkodzie? Zachęciło mnie jeszcze błyskawiczne tempo robienia tego deseru.



A wygląda  to tak:

Składniki:

  • kasza jaglana - 1 szklanka
  • mleko sojowe - 3 szklanki
  • woda 1 szklanka
  • cukier lub ksylitol 10 łyżek
  • wiórki kokosowe 200 g
Jak zrobić:

1. Kaszę przepłukujemy wodą kilka razy (ważne).
2. Kaszę gotujemy razem z 1 szklanką wody i 2 szklankami mleka (szklanki tej samej wielkości co te, do odmierzania kaszy) =>około 20 minut aż kasza będzie mięciutka
3. Dorzucamy cukier, wiórki  (część można zostawić do ozdoby) i wlewamy pozostałe mleko - gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut
4. Masę blendujemy
5. Wylewamy masę do tortownicy wysmarowanej olejem
6. Schładzamy i ozdabiamy pozostałym kokosem.


1 komentarz: